Creative Consortium

1 Kanal House Panchkula

Project Location: Panchkula, Haryana
Project Status: Completed (2012 -2013)

To design Architect’s own house having infinite ideas but restricting to limited expenditure on cost and making every effort to get comfortable spatial arrangements of functional utilities by dismantling, renovating and re-constructing an old bought house was a great task.

Reduce, re-use and re-cycle
The existing old design was falling short for the functional requirement of the users. The Kitchen was in front and badly chamfered Rooms were small and dingy.

Embarking our pledge towards environmental sensitivity, every effort was made to save most of structural walls and roofs and reusing the existing wood works and fully re-utilizing the dismantled steels bricks etc reducing the construction waste and resource consumption for the project.

With meticulous planning and continuous efforts, the overall achieved design is a complete blend of modern amenities meeting the functional requirements, truly utilizing every inch of space.
Passive design, livability& Multi-functionality
The external facades is combination of traditional stone (yellow and white) having multiple terraced spaces designed at variable levels not only to give a majestic look but also to tackle the harsh SUN Rays during summer and welcome the Southern SUN during Winter. The play of projection on large windows openings maintains a perfect balance and beauty of built up spaces to open landscaped spaces.

Truly Architects own ‘Heavenly Abode’ stands as a symbol of bespoke luxurious lifestyle residence with minimal carbon footprint truly with true example of FORM EVER FOLLOWS FUNCTION.

“Heavenly Adobe – as a symbol of Bespoke Luxurious Lifestyle Residence with minimal carbon footprint truly with true example of Form Ever Follows Function” – Ar. Madhu Garg